Saturday, December 12, 2009

Bola Sepak Punya Cerita

Aku janji mahu minum-minum dengan kawan sekolah.
Tak sangka pula ada perlawanan bola sepak.Itu tak kisahlah.Aku masih boleh bercerita panjang dengan kawan-kawan sekolah.

Seorang makcik buta dengan seorang wanita yang memimpin nya lalu. Menghalang sekumpulan pemuda-pemuda mahu menonton bola.Kawan aku disebelah sudah keluarkan duit untuk diberi pada makcik itu.Seorang daripada sekumpulan pemuda-pemuda di meja tiba-tiba menjerit.

"Tepi lah makcik! Dah nak gol ni!"

Kawan aku yang baru sahaja mengeluarkan duit untuk beri pada makcik tersebut, tersentak. Dia bersuara.

"Kau tak nampak ke makcik tu buta? Hormat lah orang sikit."

Pemuda tersebut senyap. Kawan aku terus beri duit pada makcik itu. Aku jadi terkejut. Lama sedikit, aku cakap pada kawan aku.

"Bola punya pasal,sampai orang lain pun dah tak ada rasa hormat kan? Nasib baik lah kau bukan antara lelaki-lelaki macam tu."

Kawan aku senyum....Bangga lah tu.

Wednesday, November 11, 2009

Saya nak awak ada 4 orang anak








Tips mengorat Fazleena Hishamuddin untuk lelaki2 di luar sana.


1. Kalau nak ajak dia dating, mesti pakai perfume & deodorant. Dia tak suka lelaki ketiak busuk.


2. Kalau drive dan dia dekat sebelah, jangan sesat.


3. Jangan cerita pasal bola sepak dengan dia. Dia tak minat langsung.


4. Jangan sekali-kali tunjuk pandai. (ex; i lah yang paling HEBAT, i lah SUPERHERO)


5. Pastikan tak terlewat walau seminit. Dia tak suka orang yang suka datang lambat.


6. Jadilah diri anda sendiri. Jangan tiba-tiba jadi pemuisi atau pengarah semata-mata untuk mengorat dia.


7. Kalau adik dia (Fariza Hishamuddin) reject mana-mana lelaki yang dia suka, maka nya minta maaf lah buat lelaki2 tu. (hebat kan pengaruh saya?)


8. Kalau kaki anda berbau, sila basuh dengan segera.


9. Jika nafas anda berbau, sila cakap dalam jarak yang jauh dengan dia. (Senang cerita, segala bau-bauan harus diperiksa awal2 sebelum jumpa dia)


10. Jangan ajak dia buat perkara yang dia tak suka buat. (ex; dinner di majlis2 korporat)


Dia kata pada saya, umur 30 tahun dia akan kahwin.
Kepada semua lelaki-lelaki, Selamat Mencuba.Don't try to hard.
dear Fazleena,
Happy Birthday.
Love u so Much.




Saturday, November 7, 2009

I Call Him ‘Sweet Black Guy’

Semalam.
Setelah beberapa lama tidak duduk bersama.
Semalam terasa berbeza dari biasa.
Dia nampak sangat ‘manis’.
Jarang sekali dia bercerita tentang kehidupan, cinta dan perkara-perkara lucu.
Dia kata perkara paling terakhir yang dia akan buat dalam hidup adalah menari belly dancer.
Aku cabar dia.
Aku kata kalau menari perkara terakhir, aku mahu dia menyanyi.
Dia kata, kalau menyanyi dia tidak pernah kisah, malah dia mahu ada live band kerana dia seorang yang ‘demand’ pada nyanyian.
Biar suara tak sedap asalkan dapat menyanyi live.

Dalam kelas, dia selalu ajar tentang dunia Bazin, Einstein, Pudovkin, Yasmin Ahmad, Freud.
Dia kata aku gangster.
Dia kata dia paranoid bila lihat semua orang buat kerja sambil lewa.
Tapi semalam dia berlainan sekali.
Dia bercerita tentang melancong, pakaian dan semua perkara yang lari daripada diri nya.

Dia kata masa berlalu dengan cepat sekali.
Dia terasa sayang untuk tinggalkan semuanya.
Dia kata pada aku, ini adalah alasan kenapa dia tidak suka jalinkan hubungan.
Dia tidak suka pada perpisahan dan lebih selesa untuk membujang.
Aku kata, itu hanya lah satu alasan.
Dan aku berdoa agar suatu hari terbuka pintu hatinya untuk mendirikan rumahtangga.
Dia kata, itu semua kerja Tuhan.
Kalau ada yang sudi, dengan segera dia berkahwin.

Pertama kali kami berbicara soal hati.
Dia mahu pergi.
Pergi jauh demi masa depan nya sendiri.
Dia kata, masa terlalu cemburu dengan dia.
Dia akan pergi.
Dan dia tak sanggup untuk berpisah dengan yang lain.
Kata nya, dia sangat sebak.
Aku pandang dia.
Aku kata dia tak pergi jauh.
Kalau ada duit, aku pergi melawatnya.

Kami senyap seketika.
Aku tahu dia sedih.
Dan aku juga turut sedih.

Ini untuk lecturer saya.

"Life without love is like a tree without blossoms or fruit"

Tuesday, November 3, 2009

Happiness Moment in My Life (2009)

Aku rasa sangat excited bila along kata dia nak bertunang. Aku pesan kat along; berhenti main games, nanti takut wife dia cepat bosan. Kumpul duit banyak-banyak dari sekarang dan cepat kahwin. Nanti cepat aku dapat anak buah.

Dan ini pesan aku pada angah; lepas along kahwin, cepat lah sikit u menyusul pulak. U akan jadi mama yang HOT sentiasa. Percayalah!
Finally, KALUT sudahpun ke tayangan perdana. Untuk segala penat lelah dan hasil usaha kami, aku secara jujurnya sangat berbangga dengan final product filem ini. Beberapa kali gaduh dengan team production & pengarah; beberapa kali aku sesak nafas; beberapa kali gastrik datang menyerang tapi semuanya berbaloi bila aku tonton final product.

Berdoa kalau-kalau ada produser yang berminat untuk tayangkan Kalut di stesen TV atau di panggung.

Coliseum : 2 kata sahaja.
KLASIK & NOSTALGIK
Thank you en Norman.

Angah selalu kata; aku selalu kecewa dan aku selalu senang jatuh cinta. Selalunya tak sampai setahun, aku dah ada pengganti. Tapi, kali ni ada ‘aura” yang buatkan aku bertahan. Untuk kekasih hati saya; terima kasih kerana selalu menghantar saya ke rumah, buatkan saya air, tolong tenangkan hati angah kalau dia sesat, belikan mak hadiah, bagi rokok pada abang-abang saya, tolong teman bila saya buat homework, teman abah borak bila saya tengah bersiap, menyanyi bila saya rasa bosan dan marah sekiranya saya buat salah.









Friday, October 2, 2009

KALUT

DIRECTOR by FALIQ

ACTOR: AZHAR
: FAZLEENA
: AMEERA
: INTAN
: ZAIDI
:IZHAR

FILEM INI AKAN DITAYANGKAN PADA UMUM DI PUNCAK PERDANA PADA BULAN OKTOBER.NANTIKAN TAYANGAN FILEM KALUT DARI PELAJAR2 TEKA.

Sunday, September 20, 2009

Happy Hari Raya

Pergi 7 Eleven beli ais.
Pelik.
Kakak cashier tu asyik pandang aku je.
Kenapa ye?
Cantik sangat ke aku?
Keluar dari kedai, kakak tu panggil.
"Adik."
Aku paling.
"Erm. Adik period ye?"
Aku bulatkan mata.
"Alamak!!"
Aku sepetkan mata balik. Senyum. Terus keluar 7 Eleven.
Dalam kereta boboi kata.
"Kenapa kau tak pakai pampers?!"
Pampers? Ingat cuci berak ke?
Kacau mood betul nak raya!

Thursday, September 17, 2009

SuperLover


Dia kata: Kau rasa bila la aku nak ada bf yek?
Aku kata: Kau terlalu memilih!
Dia kata: Ramai kawan-kawan aku nak kenalkan aku dengan lelaki. Ingat aku ni tak hot ke?
Aku kata: Kalau kau kata nak bf, aku pun nak carikan tuk kau! Sebab dah lama sangat single tu beb.
Dia kata: Ala..muda lagi.
Aku kata: Bukan masalah muda. Masalahnya kuat berkerja sangat.
Dia kata: Siapa nak aku?
Aku kata: Kawan-kawan aku! Hensem dan kaya. Nak tak?
Dia kata: Huh? Serius?!

CIRI-CIRI LELAKI PILIHAN SUPER LOVER SAYA:
1. Mesti ada darah kacukan (mix ok!)
2. Mesti tinggi
3. Tak kuat jeles
4. Jarang berjumpa
5. Bagi kebebasan
6. Hensem (ni aku yang tambah sendiri)

AMARAN: SILA MENGORAT SAYA DULU BEFORE MENGORAT SUPER LOVER SAYA!

Friday, September 11, 2009

Saya Pressure Kerja Sekolah, bukan Sakit Jiwa.

Klinik.. Malam.
Doktor: Awak sakit apa?

Aku: Dada saya rasa susah nak bernafas la doktor. Bila saya batuk pun saya rasa sakit. Bila saya tarik nafas dalam-dalam pun saya rasa sakit.

Doktor: Awak ada gastrik?

Aku: Ada. (Dalam hati, mana doktor ni tau?)

Doktor: Tak apa. Jom kita cek dulu.

Selepas habis di cek.

Doktor: Awak tak ada masalah pada perut. Tapi awak punya jantung berdegup sangat laju.
Awak banyak kerja ke baru-baru ni?

Aku: Banyak jugak la doktor.

Doktor: Awak tahu tak apa masalah awak. Everytime awak bernafas, awak tak habiskan nafas awak tu. Sebab awak terlalu banyak berfikir. Once awak berfikir pasal kerja-kerja awak, pernafasan awak pun awak tak habiskan. Sebab tu awak rasa sakit dekat bahagian dada. Sebab awak punya urat tu dah tak betul. Betul tak saya cakap?

Aku: Memang saya banyak kerja doktor. Tapi, yang doktor cakap tu memang semuanya betul lah.

Doktor: Awak tak ada penyakit yang teruk. Cuma awak kena banyak berehat. Saya akan bagi awak ubat untuk relax kan muscle dan fikiran. Jangan buat apa-apa kerja dan saya akan bagi MC 2 hari. Ingat pesan saya, cuba bernafas dengan betul. Tarik dalam-dalam dan lepaskan sampai habis.

Aku: (senyum) Doktor… saya tak pernah pergi klinik sebab pressure. Saya rasa macam tak percaya je.

Doktor: (gelak)

2 hari MC aku guna dengan sebaik mungkin. Kalau ada kerja-kerja yang membebankan aku, aku buat tak tahu je. Semalam aku pergi Asia Café berbuka dengan kawan-kawan aku dan jam baru pukul 6.30 petang tapi sudah ada 2 meja yang semuanya melayu sedang minum. Aku terasa urban sekali.

Tuesday, September 1, 2009

Boleh ke saya jadi Pengarah?

Gaya konon-konon nak jadi pengarah.
Tapi saya reti setting kamera tu 'auto' je.
Yang lain semua saya tak tahu.
Macamana saya nak jadi pengarah ni?

Thursday, August 27, 2009

Saya dah kata, saya tak akan pilih teman lelaki yang berpakaian seragam. Kalau terdesak pun, mereka adalah pilihan terakhir saya.

Ini adalah perbualan aku dengan polis setelah aku memberi skrip dan jadual penggambaran.
(Suasana ofis seperti di pasar)
Polis: Kamu nak guna kereta peronda dan 2 orang polis?
Aku: Ye. Itu je.
Polis: Tapi Sarjan Hassan dalam skrip ni siapa pulak?
Aku: Oh. Itu pelakon yang director pilih.
Tiba-tiba ada suara lelaki menjerit, ‘Hari ni kuiz kita, siapa yang suka balik lambat. Lelaki ke a tau perempuan!??’ Diikuti dengan helaian tawa beramai-ramai.
Polis: (sambung cerita) Macamana rupa dia? Saya kena tengok dulu ni. Sebab saya takut la kalau awak melanggar etika polis pula. Mana tahu rambut panjang ke… selekeh ke….
Aku: Isk..Kami ni student la. Takkan la saya tak tahu. Tak ada la. Rambut dia pendek. Pakai pun kemas. Ada misai. Macam pakcik tu. (sambil tunjuk pada pakcik bermisai)
Penolong aku: (menyampuk) Macam A.Galak dalam Gerak Khas!
Polis: (angguk-angguk) Tapi saya nak ic pelakon awak ni boleh?
Aku: (Tercengang) Kenapa pulak ek?
Polis: Saya kena pastikan juga. Kalau director awak dah setuju, tapi saya pun kena la tengok juga. Kalau saya rasa tak sesuai, awak kena tukar sarjan lain ni.
Aku: (dalam hati) Kau nak jadi director jugak ke?
Penolong aku: Tapi ini yang lecturer kami pilih jugak. Lecturer kami pun dah setuju. Betul. Memang ikut sahsiah rupa diri.
Polis: Ok la, kalau macam tu. Seminggu lagi call saya balik untuk confirmation ye.

Ini adalah perbualan di antara aku dan penolong aku selepas seminggu.
Penolong aku: Ajun, polis tu tak kasi guna kereta peronda.
Aku: Sebab?
Penolong aku: Dia nak kita bagi jugak salinan ic. Dia nak tengok jugak muka pelakon kita. Aku sampai nak gaduh dengan dia tadi.
Aku: Aduh! Takpe. Kau bagi je la.

Ini adalah perbualan kami selepas ic sudah dibagi.
Penolong aku: Ajun, kita ada masalah besar!
Aku: Kenapa?
Penolong aku: Polis tu dah tengok ic. Dia kata muka pelakon kita yang pegang watak sarjan ni muda sangat. Aku dah explain dekat dia yang kita make up muka dia nampak tua. Dia tak kasi jugak. Dia kata kalau nak guna jugak pelakon yang sama, perlu tukar dari sarjan ke koperal. Aku bagitahu la dia yang kita dah shooting watak Sarjan.. Lepas tu dia kata dia boleh saman kita sebab guna panggilan sarjan. Dia cakap kat aku lagi,seluruh polis ni tak kasi kita shooting.
Aku: Aku rasa memang betul la.
Penolong aku: Betul apa?
Aku: Dia nak jadi director. So kita tak dapat la ni kereta peronda dengan 2 orang polis?
Penolong aku: Dia kata boleh je dapat. Tapi dengan syarat, dia nak kita buat surat black and white yang mengatakan panggilan sarjan dah ditukar kepada koperal.
Aku: Leceh la… Dia tak tau ke kita dah shooting watak sarjan. Dan dia ingat senang ke nak main shoot2 balik? Lagi satu, ic pelakon tu zaman bila pulakkan. Dah tentu-tentu la sekarang ni diorang tu semua dah tua. Takkan la itu pun tak boleh nak fikir.
Penolong aku: Sekarang ni macamana?
Aku: Tak pe. Kau hold je dulu. Kita guna budi bahasa yang penting. Ataupun, aku call Yusof Haslam aku mintak tolong dia. Problemnya director aku tak popular. Kalau popular mesti senang lepaskan?
Penolong aku: Boleh jadi jugak la. (blur)

Aku tak tahu kenapa susah sangat aku nak minta kereta peronda dengan 2 orang polis. Persoalan yang bermain kat kepala aku sekarang ni;
Mungkin dia nak cuba mengarah filem ni.
Mungkin dia tak nak bagi.
Mungkin dia tak tahu apa-apa pasal filem. Jadi,aku tengah cuba maafkan dia.
Mungkin aku perlu fikir cara lain untuk dapatkan kereta peronda dengan 2 orang polis.
Siapa yang sanggup berkhidmat untuk shooting aku??

Dan ini adalah perbualan diantara kawan aku dengan kawan aku yang bapa saudaranya berpangkat tinggi dan mungkin mampu menyelesaikan masalah ni.

Kawan aku: Aku dah bagitahu bapa sedara aku. Dia kata kalau ikutkan memang salah cara dia tu. Selagi kita tak mengaibkan pihak polis, kita boleh je guna panggilan sarjan tu. Memang tak ada masalah.
Aku: Ye ke?
Kawan aku: Aah. Bapak sedara aku pun kata polis tu agak melampau. Kau try setel dulu dengan dia. Kalau dia main tarik tali lagi, kau bagitahu aku. Bapa sedara aku akan setelkan. Lagipun bapa sedara aku tak ada masalah pun kalau kita make up muka pelakon nampak tua.
Aku: Oh. Bagusnya. Kenapa bapa sedara kau lebih memahami? Takpe. Kau bagi aku setelkan dengan cara lain dulu. Kalau cara ni dia tak nak jugak, aku terpaksa lah guna khidmat bapa sedara kau.
Kawan aku: No problem.

Jangan cakap aku ‘pilih kasih’. Tapi aku memang tak suka kalau teman lelaki aku berpakaian seragam. Hensem ke segak macamana ke, kat kepala aku ni memang dah tak boleh terima. Tapi diorang ni bagus sebenarnya… Berkeyakinan, Bermutu tinggi, Berdisiplin, Berbudi Bahasa, Semualah. Cuma aku je yang tak boleh.

p/s:Tapi aku dah dapat green light untuk guna kereta peronda dan 2 orang polis. Aku dah kata. Kalau kita berbudi bahasa, siapa-siapa pun akan balas dengan budi bahasa jugak. Sayang polis. =)



Monday, August 24, 2009

Cerita Pakcik Teksi yang Baik Hati dan yang Busuk Hatinya

Ini adalah cerita aku dengan pak cik teksi yang agak baik. Cerita sebelum aku nak pergi shooting dan aku perlu dapatkan lokasi shooting.

AKu: Hello pakcik. Pakcik, saya dari UITM. Kami nak buat shooting untuk student project. So, saya nak minta permission dari pakcik untuk guna tempat teksi untuk shooting. Boleh tak pakcik?
Pakcik : Boleh. Nanti awak datang je kat tempat teksi.
AKu: Pakcik nak surat dari UITM tak?
Pakcik: Oh...tak payah. Awak datang je shooting. Guna je dekat mana-mana yang awak suka.
AKu: Thank u Pakcik.

Ini adalah cerita semasa aku tengah shooting dan pak cik teksi yang agak baik call aku.

Aku: Hello pakcik. Aah...Ye..Ye. Tengah shoot lagi ni.
Pakcik : Nanti boleh tak awak bagi duit untuk guna elektrik?
Aku: Haa? Alamak.. ini student project pakcik. Lagipun kami tak guna lighting pun. Guna untuk monitor dengan audio. Memang tak sampai ratus-ratus ringgit pun.
Pakcik: Pakcik bukan apa..sebab pakcik yang dah bagi awak guna. Sebab ini under persatuan teksi. Takut lah orang lain kata apa pulak.
Aku: Sebab kami memang tak ada duit lah pakcik. Biasalah..student.
Pakcik: Kalau awak tak nak bayar takpe. Tapi lepas ni tak boleh guna kawasan teksi ni untuk shooting lagi la.
Aku : Macam kurang sopan pulak macam tu. Takpe pakcik. Saya bincang dengan produser.

Ini adalah cerita selepas habis shooting bersama sekumpulan pakcik-pakcik teksi yang amat busuk hatinya dan majoriti berkopiah.

Pak cik berkopiah: Ha! Jangan bagi diorang cabut plug tu! Selagi tak bayar, jangan harap dapat cabut plug! Berapa lama kau pakai ni?
Produser aku: Sebenarnya kalau kitorang nak bayar pun still tak sampai beratus-ratus. Sebab bukannya kami pakai lighting pun.
Pak cik berkopiah: Tak kisah la. Masalahnya korang dah menganggu kerja kami.
Produser aku: Tapi kami mintak permission pak cik.
Pak cik berkopiah: Patutnya, kau datang dengan surat.
Aku: Pak cik nak surat ke? Kenapa saya deal dengan pakcik teksi ni dia kata tak payah surat?
Pak cik berkopiah: Dengan siapa kau deal? Siapa namanya?! (agak kasar)
Aku: Saya tak ingat namanya. Tapi saya boleh call dia sekarang sebab saya ada nombor dia. (sambil pegang telefon dan nak dial.)
Pakcik lain: Tak payah call! Dah terlambat pun!
Aku: Kenapa pulak? Pakcik...kalau pakcik nak surat, saya boleh bagi surat. Tapi saya deal dengan pakcik ni, dia kata tak payah surat pun.
Pak cik berkopiah: Awak kena tahu. Macam prosedur masuk UITM gak. Mesti ada surat.
Aku: Yes. I know. (malas nak layan) Macam ni lah.. kalau nak surat jugak, saya boleh bawak hari Isnin ni. Siap letterhead lagi. Boleh? (cakap dalam nada yang baik sangat)
Pak cik berkopiah :Tak payah la. Dah jadi pun.
AKu: (Cakap dengan produser) Dah la Fariz. Bagi je la 30 ringgit tu. Tak luak pun. Thank ku pakcik-pakcik semua.

Masa aku cakap thank you, aku cakap sambil jalan. Dan aku dengar suara memekak-mekak pakcik teksi yang tak puas hati dengan aku. Masalahnya, kenapa bila aku nak call pakcik yang aku deal, diorang kata tak payah? Bila aku nak bagi letterhead pun, diorang kata tak payah?Dan masa aku dengan produser tengah berurusan dengan pakcik berkopiah, produser aku dengar salah sorang dari pakcik teksi tu cakap, bak sini 10 ringgit. 30ringgit nak kongsi dengan 10 orang pakcik-pakcik teksi yang ada dekat situ?? Diorang ni apa ye sebenarnya? Geng-geng samseng ke?

Azri kata mungkin aku tak deal baik2 dengan pakcik teksi. Mungkin aku mengaku salah aku adalah aku tak buat letterhead. Tapi yang aku tak tahan, macam ni ke perangai orang-orang yang dah tua yang aku anggap macam bapa berurusan dengan anak-anak remaja? Kawan aku kata diorang ni tergolong dalam golongan pakcik-pakcik teksi yang agak biadap. Dan aku tak nak jadi budak yang biadap bergaduh dengan golongan-golongan ni.

Lantak lah. Yang pastinya, duit 30 ringgit tu bukan diorang minta untuk bekalan elektrik. Time tu aku rasa aku dah boleh buka puasa. Samalah dengan pakcik yang berkopiah kat kepala tu.

Saturday, August 8, 2009

B'day boy - I Love U!


Kepada en Faliq,
Selamat Hari Tua.
Semoga kau akan jadi director terunggul satu hari nanti.
Walaupun kau suka kacau aku, kau suka marah aku dan kau suka buat aku menangis, tapi aku tahu kau sayang aku lebih.
Sejak kau nak jadi director ni,banyak betul perempuna2 yang nak dekat kat kau kan?Hehehe.
Dan azam aku untuk tahun ni, nak carikan kau sorang gf.
Yang penting gf kau terima kau seada-adanya.
Bukan sebab kau kacak (kacak ke?) tapi sebab hati kau.
Thank u sebab selalu ada bila aku memerlukan kau.
Ramai perempuan yang tak tahu, kau lah kawan yang suka dengar masalah aku tak kisah best ataupun time aku tengah sedih.
(percubaan cuba membuka mata perempuan2 supaya diorang mengorat kau)
Semoga kau selalu suksek dalam apa yang kau nak.
Jangan selalu marah2 ok.
Love u Friend.

Sunday, August 2, 2009

Promosi Filem, Hari Skrin dan Honour Showcase

Semester ni aku sangat sibuk. Aku tak ada masa nak balik rumah. Aku tak ada masa nak tengok wayang. Dan semester ni juga banyak dugaan-dugaan yang Tuhan dah bagi. Kadang-kadang aku cuba jadi strong tapi selalunya airmata juga peneman ketika aku tengah bersedih. Orang kata, kalau ajal dah sampai, kita kena redha dengan segala ketentuanNya. Aku belajar untuk menerima pemergian orang yang aku sayang walaupun sebenarnya sangat perit dan sangat menyedihkan. Dan aku tahu, Tuhan lebih menyanyangi insan-insan yang telah pergi.

Banyak sangat perkara yang aku kena fikirkan semester ni. Aku dah tak ada masa nak berborak tentang filem, dunia, hiburan atau apa-apa sahaja. Masa aku hanya untuk kerja-kerja sekolah yang makin lama makin bertambah. Kawan aku kata, dia tak sangka yang subjek aku ni susah. Dan aku jawab, semua orang ingat bila ambil subjek filem belajar pasal macam mana nak jadi pengarah, besok keluar nak jadi apa. Itu sahaja yang orang tahu. Tapi orang tak pernah nak tanya aku soalan-soalan yang menunjukkan diorang berminat untuk tahu pasal subjek yang aku belajar.

Ini adalah senarai subjek dan yang perlu aku buat untuk semester ini:

1-Perlu buat 1 event iaitu Promosi Filem. Tayangan Amal 2 filem, iaitu 2 hati 1 jiwa arahan Prof Razak dan Pisau Cukur arahan Bernand. Tiket berharga 10 ringgit dan wajib membeli 2 tiket untuk 2 tayangan. Pada 14 dan 15 oktober, bertempat di Dewan Sri Budiman, UITM, jam 8.00 malam. Tiket boleh beli pada saya.

2-Perlu mencari sponsor untuk hiasan dewan dan pentas disebabkan aku Biro Pentas dan Hiasan Dewan. Perlu juga cari sponsor untuk keperluan-keperluan lain.

3-Event seterusnya adalah Hari Skrin. Bertempat di Perpustakaan Puncak Perdana. Bermula jam 4 hingga 6 petang. Penjurian filem-filem pendek dibawah subjek Pengarahan pelajar-pelajar Diploma dan Degree TEKA. Dan sesi dialog Puncak Perdana menceritakan tentang ‘Keperluan Industri Perfileman Daripada Graduan Perfileman’. Ahli-ahli panel adalah Norman (KRU), Tan Sri Ananda Krishnan, Dato’ Mohd Hussain Hj Shafie dan Ahmad Puad Onah. Bermula jam 8 malam, akan diadakan persembahan akustik, puisi, monolog dan teater daripada AKAR dan pelajar UITM.

4- Perlu mencari sponsor untuk bahagian jemputan. Dan untuk Hari skrin, jawatan aku adalah biro jemputan. Dan kepada sesiapa yang berminat untuk datang, sila hubungi saya. Untuk bahagian persembahan, terbuka hanya kepada pelajar-pelajar TEKA dan UITM Shah Alam.

5- Shooting feature filem untuk subjek Honour Showcase. Bermula pada 14, 15 dan 16 Ogos. Shooting akan berjalan setiap hari jumaat, sabtu dan ahad setiap minggu secara berselang seli. Pre-produksi sedang berjalan dan sedang sibuk dengan recce lokasi.

6- Casting akan dijalankan pada 4 Ogos 2009 (selasa) bertempat di Puncak Perdana dan pelakon lelaki yang dicari perlu berumur dalam lingkungan 37 tahun. Manakala watak perempuan 1 perlu berumur 35 tahun. Dan watak perempuan 2 berumur di dalam lingkungan 27 tahun. Kepada yang berminat, sila datang casting hari Selasa ini.

7- Aku diberi kepercayaan sebagai Pengurus Produksi. Dan sekarang aku sedang sibuk mencari sponsor makanan, perlu buat perbelanjaan makanan, lokasi dan pengangkutan. Shooting akan berjalan pada bulan puasa.

Ini adalah list kerja untuk semester ini. Siapa kata subjek aku senang? Dan siapa kata aku belajar macam mana nak jadi pengarah saja?

Untuk yang membaca, siapa-siapa yang bercadang untuk bagi sponsor pada aku tak kira dalam bentuk material mahupun cash money, boleh hubungi aku. Dan pada yang berminat untuk datang casting hari Selasa ini, sila call aku juga sekiranya tidak tahu jalan.

Tuesday, July 28, 2009

Entry ini untut kwn2 gigs saya, untuk kwn2 yang suka pergi clubbing dan seangkatan dengannya.

Dia : Dah sembahyang?

Aku: Belum.

Dia: Kenapa tak sembahyang?

Aku: Kau paksa aku untuk sembahyang ke sekarang ni?

Dia: Bukan aku paksa. Tapi itukan benda wajib yang perlu kau buat.

Aku: Apa bezanya kalau kau sembahyang tapi kau mabuk sana sini dan peluk cium dengan pasangan kau?

Dia: Itu antara aku dengan Tuhan.

Aku: Dan sembahyang juga antara aku dengan Tuhan!

Dia: Kau memang degil!

Aku : Sekurang-kurangnya aku tak memaksa diri aku untuk buat. Tak boleh ke kau biarkan ia datang dari hati aku sendiri?

Dia: Jadi kau kata aku memaksa kau?

Aku: Ye! Kau memaksa dan kau seolah-olah inspektor polis yang 24 jam tanya pada aku samada aku sudah sembahyang ataupun tidak.

Dia: Sampai bila kau nak jadi macam ni?

Aku: Perlu ke aku bagitahu dekat semua orang bila aku perlu sembahyang? Dan perlu aku sembahyang semata-mata untuk memuaskan hati kau?

Dia: Aku mengingatkan kau sahaja!

Aku: Aku tahu bila aku mahu dan kau tak perlu ingatkan aku!

Dia : Berubah lah!

Aku : Terima kasih untuk advise itu. Kau berubah dan kau sembahyang untuk bulan puasa saja kan?

Dia: Kau tak perlu ambik tahu.

Aku gelak.Terasa dia bodoh.

PUASA HAMPIR TIBA. SELAMAT BERAMAL DAN SILA BERAMAL DENGAN IKHLAS.

p/s: saya tak ganti puasa lagi!

Saturday, July 25, 2009

AL-Fatihah

"it is not easy for me..
just getting to know her
jujurnya.. filem dia adalah hati dia
sy nak student2 sy jadi mcm tu"

Ini dari lecturer aku. Tiba-tiba aku rasa sebak.



Al Fatihah untuk Yasmin Ahmad.


Aku juga selalu berangan untuk menjadi seperti dia.

Friday, July 24, 2009

UITM di'kuarantin' seminggu akibat 21 pelajar positif H1N1

M.Amirul says, "Harap maaf...program Jumble Sale FACT'09 terpaksa ditunda ke satu tarikh yang akan dimaklumkan nanti...ini adalah kerana Cuti Pertengahan Semester telah dipercepatkan secara mengejut. Walaubagaimanapun tindakan proaktif pentabiran tertinggi UiTM diterima secara positif bagi membendung virus H1N1. Sila lawati laman web rasmi UiTM bagi maklumat lanjut berkaitan Pekeliling Naib Canselor.Terima kasih di atas sokong anda semua.".
http://www4.uitm.edu.my/uitm/images/stories/announcements/pekeliling_naib_canselor_13_2009.pdf

Abah suruh aku balik rumah.Abah kata tak selamat duduk kat puncak. Tapi abah tak tahu, kerja sekolah aku terlalu banyak sampai tak ada masa nak tidur dengan tenang. Budak-budak semua happy bila fakulti umumkan cuti seminggu. Tapi aku tak seronok langsung. Kerja sekolah sangat berlambak!!

Tuesday, July 21, 2009

'Before you change your thinking, you have to change what goes into your mind'

Dulu aku selalu pakai kasut Converse, baju T-shirt dan lebih selesa pakai jeans.
Sekarang aku selalu pakai baju lengan panjang, kasut tumit tinggi dan lebih selesa pakai skirt.

Dulu aku tak suka kalau jumpa dan sms teman lelaki aku 24 jam. Aku terasa ‘kadangkala kita perlu ada ruang dan masa untuk diri kita sendiri’.
Sekarang, aku lebih selesa jumpa teman lelaki aku walaupun tidak 24 jam. Dan aku tak rasa aku tidak punya ruang dan masa untuk diri aku sendiri.

Dulu aku suka pakai make up se’simple’ yang boleh.
Sekarang aku mula cari blusher, eye liner dan lipstick.

Dulu aku lebih suka duduk di rumah lepas habis sahaja kelas.
Sekarang aku mula cari aktiviti-aktiviti yang boleh aku isi daripada duduk di rumah.

Dulu aku suka berbicara tentang fesyen, hal rumah tangga, wanita.
Sekarang aku lebih suka berbicara hal-hal yang lebih bagus daripada hal-hal fesyen, rumah tangga dan wanita.

Dulu aku tidak suka dengar masalah kawan-kawan yang aku anggap remeh temeh.
Sekarang aku lebih prihatin setiap kali mereka bercerita hal-hal yang remeh temeh.

Dulu aku pernah bergaduh dengan kawan-kawan yang taksub dengan cinta.
Sekarang aku lebih rasional dan menjadi pendengar yang setia setiap kali mereka meluahkan rasa.

Aku mula sedar, manusia boleh berubah bila-bila masa sahaja yang mereka mahu. Kadang kala sekelip mata sudah boleh berubah. Cuma perubahan tersebut mampu mengubah seseorang menjadi lebih matang mahupun sebaliknya, itu terpulang pada individu.

P/s: Aku cuba menjadi lebih feminin, rasional, lebih terbuka dan matang dalam membuat sesuatu keputusan. Bukan atas faktor umur, tapi aku banyak belajar dan observe tentang hidup.

Thursday, July 16, 2009

Baizura Kahar??

i lagi comel kan? =)

Tadi aku duduk sembang-sembang dengan kawan. Ada budak perempuan datang dekat kami.
Aku ingat dia nak minta tandatangan. Sebab budak junior selalunya akan minta tanda tangan dekat senior. Konon la senior. Aku pun tak tahu sistem budak-budak semester 5 diploma ni dah bagi kat budak junior. Aku kata tak payah nak minta senior-senior lepas tu suruh diorang tandatangan. Itu semua zaman-zaman sekolah menengah boleh lah. Sekarang ni dah masuk universiti. Tak perlu aktiviti-aktiviti macam sekolah menengah lagi.

Tapi yang pelik nya, dia tak mintak tandatangan. Dia tanya aku soalan.

“Akak, nak tanya. Ada tak orang pernah kata muka akak macam Baizura Kahar?”

Aku gelak. Terkejut. (Sebab soalan dia terlalu direct dan depan kawan-kawan aku.)
Aku jawab balik.

“Ada.” (Aku jawab itu je. Jawab lebih-lebih, nanti kata aku perasan pulak)

Budak tu pandang aku lama. Lepas tu datang kawan-kawan yang lain. Diorang nak minta tandatangan kami yang ala-ala senior la konon.
Kawan aku tiba-tiba cakap,
“Tandatangan artis mahal lah! Semua beratur elok-elok ye.”

Cis! Memang memalukan.

Aku cerita dekat kawan aku yang lain. Kawan aku kata,
“Huh!? Baizura Kahak ada lah!”

Aku tahu dia cemburu!

Tuesday, July 14, 2009

24 become 42??

Aku pelik.

Sekarang ni, kalau aku jalan sikit aku dah rasa penat.

Aku baru main roller coaster satu round aku dah pening yang amat.

Kalau aku rasa nak pergi shopping, aku dah tak sanggup nak pergi shopping mall yang besar-besar.

Ramai yang kata itu semua alasan aku. Alasan malas nak pergi kelas. Alasan malas nak bangun pagi.

Ke aku dah makin tua?

Atau aku dah makin malas nak berjalan?

Tuesday, July 7, 2009

Pesanan Terakhir SEBELUM Lesen 'P' di Tangan Saya

Abang yang ajar aku driving tu cakap,
“Nanti ajun masuk je kereta, ajun bagi salam tau. Panggil dia ‘tuan’
Aku tak sempat nak cakap ‘tuan’. Disebabkan aku nak masuk simpang, ter’reverse’ ke belakang, aku tercakap,
“Err..Sorry ‘Abang’.
(Tiba-tiba terasa berdebar dan malu. Tapi JPJ tu suka aku panggil dia ‘abang’. Aku rasa lagi elok panggil ‘abang’ dari ‘tuan’ kot?)

Before aku nak ambil ‘on the road’, abah sempat bagi semangat. Abah cakap,
“Jangan takut. Relaks je. Kalau gabra,lagi ajun nervous.Ikut je rules.”
Aku bukannya takut jpj sangat. Tapi aku rasa takut bila abah ada kat depan aku tiba-tiba! Bagus jugak abah datang bagi semangat nak lulus. Tapi masa aku driving kat simpang, abah kata kat aboy,
“Uncle rasa ajun gagal lah.”
Sekarang ni nampak sangat abah yang tak confident dengan anaknya sendiri. Hehe. Tapi masa abah datang, alis dengan aku memang gabra sungguh.

Alis dengan bangga nya cakap kat aku,
“Alah!Senang je on the road. Confirm aku lagi hebat dari kau!
Lepas aku dah lulus, alis cakap kat aku dia dapat 16/20. Dia tanya aku pulak dan aku jawab,
“Aku dapat 17/20. Walaupun beza satu, aku lagi hebat dari kau!” (dengan penuh riak)

Aku kata dekat aboy,
“Orang rasa orang gagal la”
Aboy marah aku. Dia suruh confident sikit. Lepas aku lulus, aboy kata,
“Perlu ke kereta orang tampal sticker P ye?”

Sunday, July 5, 2009

Kembali ke Puncak Perdana dengan rasa Hiba

Dekat rumah semalam, lepas aku habis kemas baju-baju aku semua untuk bawa ke Shah Alam, aku turun bawah nak minum air. Boboi ada kat bawah. Boboi tanya aku

"Kau dah nak balik Shah Alam ke?"
"Besok aku balik tengok jadual jap."
"Erm...Boring la aku sorang-sorang nanti.."

Aku tak jawab apa yang Boboi cakap. Aku terus naik atas. Mungkin ada perasaan sedikit berat untuk tinggalkan rumah. Lebih-lebih lagi mak. Aku tahu, mak mesti sedih sebab aku tak dapat teman dia tengok drama 3 Janda, Kecuali Cintamu, Cinta Gila.Aku tak boleh tolong dia kupas telur lagi. Lagi tak best, aku tak boleh tidur dengan dia.

Kalau aku balik Shah Alam, aku akan peluk mak dan aku akan cakap, "Minggu depan ajun balik ye mak". Dan selalunya aku akan balik melainkan aku betul-betul sibuk. Semester lepas aku jarang sangat balik sebab shooting terlalu banyak. Semester ini, aku kurang pasti. Tapi aku tahu, anak-anak lelaki selalunya boleh diharap juga. Nasib baik mak still ada peneman kat rumah.Tak berani aku biar mak tinggal sorang-sorang.

Aku pun dah tak dapat nak teman selalu abang-abang aku. Kalau ada gigs dekat mana-mana, aku susah nak pergi kalau aku dah mula sibuk. Tapi kalau bulan puasa, gigs apanya kan? Duduk kat rumah je lah. Macam mana pun, bulan puasa aku akan balik untuk buka puasa sama-sama dengan mereka.Kalau Angah ada, lagi best kan?

Sebenarnya, keadaan sekarang ini mungkin diorang tak berapa sedih. Tapi aku yang sedih!

Monday, June 29, 2009

Rindu-rindu 'an'

Mak: Kalau semua anak-anak mak tak nak kahwin, nampaknya Ajun la kahwin dulu ni.

Aku: (tersedak) Haaa??!

Alis: Okay la Jun. Kita ikut dari bawah. Selalunya yang sulung kahwin dulu kan. Kali ni kita buat yang bongsu kahwin dulu.

Aku: Boleh. Tapi masa tu umur Angah dengan Along dah 50 lebih. Kau dengan boboi dah 40 lebih.

Alis: Takpe lah Jun. Aku paksa Along dengan Angah kahwin dulu!

Mak: Err..mak pun setuju!

Friday, June 26, 2009

JPJ oh JPJ!!

12.15 tgh hari
Abang : Jun, kita belajar 3pointer, bukit dengan side parking dulu k?
Aku: Baik!

12.45 tgh hari
Abang: Kenapa hari ni bukit asyik tak lepas je Jun?
Aku: Sakit Perut la bang.
Abang : Oh... hari pertama ye?
Aku : Aah.

1.00 tgh hariAbang: Hari ni kita nak belajar on the road pulak. Jun tengok abang tunjuk jalan nya dulu ye.
Aku: Baik!

1.15 tgh hari
Aku: Abang, nak tanya la sikit.
Abang: Apa dia Jun?
Aku: Kalaulah tiba-tiba saya sakit perut time nak ujian dengan jpj nnt, boleh tak saya tak nak ambik?
Abang: Mana boleh jun. Kita dah daftar nama. Mesti kena ambik.
Aku: (Pandang muka dia)
Abang: (Pandang muka aku. Senyum.)

1.45 tgh hari
Abang: Sekarang ni, jun bawak pulak kereta ye. Ingat jalan yang abang dah terang tadi tau.
Aku: Ok!
Abang: Before tu, cek dulu apa yang patut.
Aku: Abang, kalau cermin side ni dah ok saya tak pegang boleh kan? Kira dah okay la cermin ni.
Abang: Tak boleh. Kena cek jugak walaupun jun rasa dah ok.
Aku: Ye ke? Mengada-ngada betul la jpj ni. (Mengeluh)

1.50 tgh hari
Aku: (dekat simpang) Abang, boleh jalan ek?
Abang: (tengah sms) Boleh. Jalan je.
Aku: (Kereta belok. Ada lori hon. Hon lama pulak tu)
Abang: (Pandang lori.Buat bodoh je.)
Aku: Kecoh je lori ni!!! (padahal memang salah aku pun)

2.00 tgh hari
Abang: Jun, dah habis belajar. Jom balik. Jun bawak sampai rumah.
Aku: Baik! Er..abg. Boleh saya bawak laju sikit tak? Tadi praktis je kan?
Abang: (Senyum tanda setuju)

2.30 tgh hari
Aku: Abang, nak tanya lagi boleh?
Abang: Apa dia jun?
Aku: Err..saya rasa tak confident lah nak ujian jpj.
Abang: Laaahh! Tak confident pulaaak?? (Gelak)

Aku ada lagi 4 jam nak belajar.
Abah aku dah bayar full tau.Jangan la fail.
Kena belajar jadi seorang yang confident.
Kalau sakit perut,jangan bawak kereta.Tak ada mood betul rasa.
Tunggu sampai tak ada kereta, baru jalan. (advise dr alis & abah)
Kalau boleh,mengorat jpj.Senang sikit.Hehe.

Tuesday, June 23, 2009

Kepuasan di harijadi saya

Birthday party saya untuk tahun ni sangat touching. First nya saya dah lama sangat tak makan dekat seoul dan dah lama saya kempunan nak makan kat sana. Kekasih hati yang baik hati bawa saya makan dekat Seoul. Terasa sangat romantik pulak. Hehe.

Dan kekasih hati saya booking karaoke (aktiviti-aktiviti fav saya). Malam tu ada surprise untuk saya. Angah perform puisi berduet nyanyi dengan kekasih hati saya. Itu sangat touching. Dan kawan-kawan tercinta saya semua datang.

Angah, thank u untuk puisi itu. Aku tak kisah kalau kita berkongsi lelaki yang sama. Asalkan aku akan bersama dengan kau sampai bila-bila.

Kawan-kawan, thanks for coming. Malam tu sangat best dan happening.

Faliq, thanks cuz planning semua ni. Aku tak kisah nak kenalkan kau dengan bestfriend aku. Sebab aku percaya kau akan bahagiakan dia. Itupun kalau dia nak kau la.

Epul & a.is, bagus jugak effort korang tu. Boleh buat birthday girl menangis.

Abg zaidi, kek choc mud tu sangat sedap. Hehe.

Kekasih hati, thank u untuk semua. Seoul sangat sedap walaupun chopstick kamu jatuh. Lagu yang kamu nyanyi dengan Angah sekarang dah jadi lagu fav. saya. Dan tempat karaoke tu sangat best sebab diorang bagi aiskrim coklat dengan present lagi. =)

Untuk semua, terima kasih tidak terhingga.

Dan untuk insan-insan yang saya sayang, cinta bangat sama kamu.

Friday, June 19, 2009

Happy father's Day & Happy Birthday To Me



Kehadapan abah ku yang tercinta,


Pertamanya, ajun nak minta maaf sebab ajun terpaksa post entry ni awal. For ur information, father’s day sama dengan birthday anak abah ni. Tapi ajun nak pergi pesta malam Indonesia and sunday already my birthday, so takut-takut kalau tak ada masa nak post. Nak sambut birthday la konon-konon kan.


Keduanya, minta maaf sebab ajun tak bagi by hand dekat abah. Abah tak tahu ke? Ajun lah anak abah yang paling pemalu bila bab-bab nak tunjuk kasih sayang ni. Ye lah. Nanti adik beradik lain cakap ajun ‘poyo’ pulak kan. So, ajun decide untuk post dekat blog ajun. Ini first time ajun buat benda sweet-sweet untuk abah. Malulah!


Ketiganya, minta maaf sebab ajun tak ada hadiah untuk abah. Ini je yang mampu ajun buat. Maklumlah, saya kan masih belajar. Dan untuk birthday ajun kali ni, cukup lah lesen kereta as birthday present ajun. Tapi kalau nak bagi hadiah jugak, ajun terima dengan hati yang TERBUKA.


Keempatnya, actually video ni mewakili semua anak-anak abah dan emak. Ajun tolong wakilkan untuk buat. Diorang ada pesan jugak kat ajun. Diorang kata, jangan nangis tengok video ni. Gelak je sampai habis. Sebab video ni bukan video sedih. Ingat pesan anak-anak abah ni ye.

Akhir kata,
We love u abah.

Wednesday, June 17, 2009

NL Ibah and Sons

Minggu ni mak dah mula buat nasi lemak. Memang dah lama perancangan mak dengan boboi nak jual nasi lemak. Mak pun tak buat apa-apa kat rumah. Selain tambah pendapatan, dapat juga mak isi masa lapang. Mak akan buat malam hari je. Boboi dengan kawan dia yang akan jual rumah ke rumah. Hari pertama mak jual 30 bungkus. Nak cuba je dulu. Tengok laku atau tau. Kawan boboi yang tolong jualkan sebab boboi demam hari tu. Memang tak sia-sia lah mak buat. Kawan boboi habis jual semua nasi lemak tu. Aku tengok mak happy je.

Besok nya, boboi suruh mak buat 50 bungkus. Aku tolong lah mak. Tolong kupas telur je lah. Hehe. Pon habis juga orang beli. Siap ada yang suruh jual dengan air lagi. Sebab kebanyakkan diorang students yang malas nak keluar beli makanan. Tadi aku ada kelas driving. Aku balik je dari kelas, aku tengok mak dah beli air kotak. Abah pula bawa mineral 3 kotak. Tu semua nak jual malam ni. Alis suruh mak buat lebih sebab nak jual kat Haji Tapah. Owner Haji Tapah pun dah bagi green light. Tapi mak kena buat lebih la. Aku cakap kat mak, jangan risau. Aku ada. Selain daripada kopek telur, aku boleh potong timun. Boleh juga lah kurangkan beban dia. Hehe.
Aku cakap kat abah dengan mak. Lepas ni boleh lah kita buat bisnes sendiri. Kalau nasi lemak mak dah popular. Buka restoran. Nama restoran tu Ibah ...... (aku dok fikir nak bagi nama apa)

Abah jawab. Ibah and sons!

Ibah and sons??!!!

Abah gelak. Mak gelak. Aku pun gelak.

Maknanya, pekerja-pekerja dekat restoran mak semuanya anak-anak dia lah kan? So, tugas aku tetap sama. Kupas telur dan potong timun. Haha.
Gambar ini khas untuk kakak saya yang dah lama tak balik.
Jangan nangis tengok gambar ni ye.
Kepada yang berminat untuk beli nasi lemak mak saya, boleh datang ke Bandar Seri Putra untuk beli ye. Kita tidak sediakan penghantaran dari rumah ke rumah. Budget sangat sikit. =)

Sunday, June 14, 2009

panji-panji ulu yam

Apa yang Menarik?

1. Ramai sangat yang kata nak pergi, tapi tiba-tiba tak jadi. Ayam sangat banyak dan over budget lah! Tapi, kak yani kata takpe lah. Pergi pun nak enjoy-enjoy.

2. Tema nya mesti pakai baju warna merah, hijau dan kuning. Konon-konon reggae la kan. Hampeh! Berapa orang je yang ikut tema kot.

3. Ulu yam tak ada line! Terpaksa cari coverage di merata-rata tempat!

4. Angah sesat. Ini paling best. Sebab tak ada line lepas tu macam mana nak bgtau Angah jalan kan? Last sekali, pegi ambik dia kat tempat yang senang nak cari. Angah, aboy kata, sebaik la Angah yang sesat. Hehe.

5. Air kat sana sejuk yang amat. Aku basah kepala je. Badan tak basah pun. Hehe.

6. Kak yani dengan Alis kene pacat. Sebaik aku tak sempat nak kena.

7. Ayam habis walaupun tak ramai yang datang. Itu paling menarik. Haha.

8. Balik rumah, makan ubat demam, ubat batuk dengan sakit tekak. Dah tau demam, lagi nak mandi. Degil!

9. Faliq kata nak diet. Tapi banyak jugak ayam yang dia makan ek? haha

10. Kalau nak gambar, masing2 pergi ambik kat facebook ye!



Thursday, June 11, 2009

Delete! Erase! Buang! Padam!

Cerita ini mungkin cerita kelakar bagi aku. Tapi mungkin cerita yang serius untuk dia.

Aku online facebook malam tadi. Aku tengok, kat list orang yang online ada dia yang sangat aku kenal.

Aku pun click pada dia, aku tulis, hye u! Aku enter.

Lama sikit, aku baru nak sambung tulis, .... is Offline!

Aku tiba-tiba jadi marah! Rasa nak mencarut pun ada gak time tu.

Aku baru je nak ucap congrats sebab dah habis degree. Ada ke patut dia terus offline!

Tak tahu la sebab takut girlfriend dia tu marah ke, girlfriend ada kat sebelah dia tengah merajuk ke.

Atau aku ni terlalu bagi kesan yang mendalam dalam hidup dia ke sampai aku balas terus offline?

Aku pun pikir-pikir balik.

Bukan sekali je pernah jadi macam ni kat aku. Ada juga beberapa kali dia buat macam ni.

Salah ke aku nak cakap congrats walaupun dulu aku ni ex girlfriend kau?

Habis tu, facebook ni wujud untuk add kau lepas tu buat bodoh je ke?

Samalah dengan, aku buang kau dari friend list aku, kau tak payah nak sibuk-sibuk bukak page aku dan kau tak payah nak offline setiap kali aku cuba nak berborak dengan kau.

Aku tak rugi apa-apa pun.

Entah kenapa aku rasa buang masa.

Aku pergi kat ‘friends’, aku cari nama dia.

Aku delete dia dari friend list aku.

Aku cari kot-kot ada lagi ke nama dia.

Dah tak ada.

Aku senyum.

Aku rasa puas!!

1; Aku bukan terhegeh-hegeh, tapi salah ke kalau aku nak berkawan?
2; Aku bukan gergasi yang hodoh lah! Nampak aku je nak offline!
3; Kalau takut girlfriend jelous, buang aku awal-awal dulu dari friend list kau.
4; Aku dah ada boyfriend lah!
5; Lepas dah break, memang tak boleh kawan dah ke?!

Girls, siapa lagi yang tak profesional sekarang ni? Lelaki ke perempuan?

Tuesday, June 9, 2009

Old-friend Conversation

Kopitiam
4.50 pm
Jumpa kawan lama.

Aku : U apa khabar?

Dia : Great! Macam dulu juga la...

Aku : Kenapa u makin kurus? Banyak masalah?

Dia: Memang i kurus dari dulu kot.

Aku : Tak la. Ini makin kurus dari i. U tipu i kan? U tak happy?

Dia : (Senyap)

Aku : Sometimes u kena berdepan dengan realiti sebab Tuhan tu sayang kan u. Dia nak u jadi more stronger dalam hidup!

Dia: I just rindu i yang dulu. Kadang-kadang i tengok gambar lama-lama, i senyum sorang-sorang. Tak sangka itu i! I nampak happy sangat. I rindu semua tu...

Aku : Kenapa? Sekarang u tak boleh jadi happy macam dulu ke?

Dia : I cuba... but tak macam dulu lagi. Everybody changed! Environment pun dah berubah juga babe...

Aku : Study macam mana? Efek u tak?

Dia: Selalunya tak efek. Kalau ada problem, i malas nak fikir. I buat je kerja i.I dah mula rasa penat. Dah banyak sangat yang Tuhan uji i. Sampaikan i dah tak tahu nak buat apa lagi u. Semuanya dah jadi. Kita tak boleh nak ubah lagi. I just boleh go with the flow je.

Aku : (Diam)

Dia: U ada apa-apa advise tak yang boleh buatkan i jadi orang yang strong sikit?

Aku: Herm.. I bukan nya hebat sangat kalau nak advise orang. Sebab i pun tak boleh nak lari dari masalah-masalah macam ni. Tapi, u jangan la cuba buat benda-benda yang negatif. If u feel stress, u kena cari somebody yang boleh dengar masalah u. Jangan simpan dalam hati. Itu tak baik.

Dia : I sayang diorang semua u. (Pegang tangan aku. Kuat.)

Aku : I tahu. Kalau u tak sayang, u tak jadi macam ni kan? Sebab u banyak fikir sangat. U fikir untuk kebaikan semua. I tahu macam mana rasanya kalau i kat tempat u. U cuba untuk buat semua orang happy walaupun u tak happy. I tahu macamana rasa sakit tu.

Dia: (Masih pegang tangan aku. Airmata mula mengalir.)

Aku: (Datang dekat pada dia. Peluk.)

Dia: Thanks babe. I rasa lega bila i dapat cerita dekat u. (Masih menangis)

Aku: No problem. U kena bersyukur sebab Tuhan nak u jadi Kuat! (Tak berkata-kata lagi. Airmata turut mengalir.)

1; aku boleh jadi kaunselor
2; aku tak suka tgk kawan aku sedih
3; ye! aku mengaku! aku memang senang menangis!

Monday, June 8, 2009

8 BIG mistake

Aku tak tahu berapa banyak kali kesilapan yang aku dah pernah buat dalam hidup. Tapi aku rasa ada 8 kesalahan besar yang pernah aku buat.

1. Aku pernah ponteng sekolah. Kantoi masa nak lari, beg sekolah tertinggal. Hehe. Petang tu takut nak balik rumah. Sampai je rumah kena leteran pedas. Lepas tu, aku taubat tak ponteng lagi! Menyusahkan parent je aku rasa.

2. Aku pernah terjun bangunan sekolah dari tingkat 2. Semua pagar kat sekolah tu berkunci. Aku cakap kat kawan aku leh terjun sebab tak tinggi. Lagipun bawah tu rumput. Confirm selamat! Lepas terjun, resultnya kaki aku bengkak. Tangan aku pun sama. Along urut sampai aku menangis tak keluar suara. Sakit! Disebabkan aku terjun, pertandingan netball yang aku masuk, aku dapat nombor 3. Sebab aku lari pun dah terhincut-hincut.

3. Aku terjatuhkan handphone kawan aku. Aku kena ganti. RM200! Melalak gak lah masa tu. Sampai angah bagi duit kat aku. Shasha pun sanggup pinjamkan duit kat aku. Kesilapan besarnya sebab masa tu aku nye diploma showcase acting. Stress yang amat!

4. Aku gaduh dengan kawan aku. Aku tak boleh terima dia tak nak kawan dengan aku lagi sebab teman lelaki dia. Frust sangat aku masa tu. Sebab bukan sekali aku terkena macam ni dengan dia. Tapi berulang-ulang kali. Tapi, bila tak berkawan dengan dia lagi, aku rasa lain. Aku rasa aku hilang kawan yang aku sayang.

5. Aku suka kat sorang laki ni. Tapi aku tak bagitahu kat dia yang aku suka dia. Macam loser pulakkan? Haha. Aku tak kisah pun kalau dia suka kat aku atau tak. Yang penting aku bagitahu kat dia. At least, aku berani begitahu kat dia kan?

6. Aku tak berani nak nasihat orang-orang yang aku sayang walaupun ada diantara diorang yang dah banyak berubah. Sampai sekarang aku masih tak berani. Adakah aku terlalu menjaga hati atau aku tak nak ada hati yang akan terluka kalau-kalau aku cakap?

7. Aku pernah hilang handphone. Aku menangis macam orang gila masa tu. Macam lah tak boleh ambil balikan nombor tu. Mungkin sebab aku yang terlalu careless buatkan aku jadi marah dengan diri aku sendiri.

8. Aku buat parent aku risau pasal aku. Ini adalah kesilapan paling besar yang sangat aku rasa kalau-kalau aku ada buat silap dengan parent aku. Sebab aku sangat susah nak cakap sorry kalau aku ada buat salah.(melainkan Hari Raya) Kadang-kadang, kalau aku buat salah, 24jam aku terfikir-fikir pasal salah aku tu. Tapi abah selalu kata, learn from your mistakes and don’t u ever do it again!

Kadang-kadang, kesilapan yang besar boleh buat kita jadi lebih aberhati-hati dengan sesetengah situasi.

Every great mistake has a halfway moment, a split second when it can be recalled and perhaps remedied.
-Buck, Pearl ne¤ e Sydenstricker

Wednesday, June 3, 2009

Cinta Antara Kita

Semalam aku on ym
Faliq BUZZ aku
Epul BUZZ aku
Angah BUZZ aku
Aboy pun BUZZ aku
Wah! Terasa meriah pulak ym hari ni.
Aku tak tahu nak layan macam mana.
Lambat reply sikit epul dah bising-bising.
Aku tulis kat Faliq.
Aku suruh dia buat chat box.
Senang sikit nak borak.
Faliq pun invite lah semua.
Aku turut serta JOIN the club!
Aku rasa aku tak sempat nak tulis apa-apa kot.
Cukup lah faliq, boy dengan epul yang chat sama-sama.
Aku dengan Angah cakap sikit-sikit je.
Padahal yang dah lama tak jumpa aku.
Faliq, epul dengan aboy satu rumah.
Angah, epul dengan bf aku pula satu tempat kerja.
Jadinya, buat apa buat chat box?
Tapi semalam buat aku rasa tiba-tiba rindu.
Rasa dah lama tak duduk borak sama-sama.
Aku sempat ambil gambar melalui webcam.
Epul kata aku seksi semalam.
Aaaaww!


cinta antara benua ke?

Tuesday, June 2, 2009

Bilik saya yg Berwarna Warni

Semalam aku tido bilik mak aku.

Pagi tadi aku bangun aku terus masuk bilik aku.

Bersepah!

Serabut!

Abang aku siap boleh tidur lagi kat katil aku!

Hish! Mengeluh.

Aku mandi.

Aku online.

Aku tulis kat shout out, ‘sedang serabut tengok bilik yang serabut’.

Abang aku dah bangun.

Aku ambik plastik hitam besar kat dapur.

Aku mula kemas baju-baju.

Banyak nya baju-baju aku dengan Angah!

Mana yang tak pakai aku letak kat dalam plastik.

Senang nanti mak aku nak bagi kawan-kawan dia yang ada anak perempuan.

Saving sikit kan?

Rak almari pertama habis aku kemas.

Laci barang-barang ‘dalaman’ pun aku habis kemas.

Almari sebesar alam aku dah gantungkan semua baju-baju.

Almari kecik aku susun semua baju-baju dan seluar.

Laci yang ada aku letak segala macam pakaian-pakaian yang ada.

Skirt, baju renang, topi, singlet semua aku letak dalam laci.

Aku tengok buku-buku bersepah-sepah!!

Aku keluarkan semua buku-buku, aku kemas satu-satu.

Ada yang aku buang ada yang aku simpan.

Barang-barang Angah yang aku rasa bernilai, semuanya aku simpan.

Dvd-dvd yang kami borong kat Penang juga semua aku kemas.

Aku tengok cadar.

Aku rasa dah lama sangat cadar tak bertukar.

Aku pergi bilik mak.

Aku ambik cadar dengan lapik bantal sekali.

Aku ambil warna kuning!

Aku ambik plastik hitam tadi, aku letak semua baju-baju yang aku rasa dah tak muat nak pakai.

Aku ambik lagi plastik hitam, aku buang segala sampah-sampah yang menyemak dalam bilik ni.

Aku sapu sampah.

Aku susun kasut-kasut.

Aku ambil shieldtox.

Aku spray satu bilik.

Abang aku kata bilik aku boleh kena gatal-gatal sebab semak sangat.

Aku nampak ada poster 3 budak melayu.

Ada poster Sorry.

Ada poster Seseorang yang Terkenal.

Dan ada gambar aku pergi mines dengan angah dan abang farid.

Aku tampal kat dinding.

Malam-malam bila aku rasa sunyi, aku akan tengok poster-poster ni.

Mesti syokkan?

Aku online balik.

Aku tulis kat shout out, ‘rasa best tengok bilik dah kemas!’

Friday, May 29, 2009

Minggu Sedih Sedunia..

Saya rindu nak gaduh-gaduh dengan Shasha everytime kami handle talent2 dan extra's.
Saya rindu tengok En Syahrul bila dia stress.
Saya rindu dengan Puan Mas everytime dia akan call saya dan saya gelabah nak angkat telefon. Takut kena marah.
Dan saya sedih bila saya memberi harapan serta kata-kata palsu pada orang sekeliling yang dah excited dengan semua harapan yang dah saya berikan.
* Ada juga orang macam ni kat dunia... *

Tuesday, May 26, 2009

Truth or Dare??

Korang pernah main tak game ni? Actually bukan nya games yang seronok untuk dimain pun. Tapi kelebihannya kau lebih mengenali kawan-kawan atau pasangan kau dengan lebih mendalam sekiranya kau betul-betul jawab dengan jujur dan pandai cover sekalipun kau menipu. Truth mewakili jawapan-jawapan yang perlu untuk kau jawab dengan jujur pada soalan-soalan yang kawan kau beri dan Dare pula sekiranya kau tak mampu untuk menjawab persoalan-persoalan kawan-kawan kau maka kau akan memilih Dare sebagai denda. Denda tersebut wajib untuk dilakukan kepada pemain yang mengajukan soalan dan tidak mampu dijawab oleh indivu itu.

Aku sangat jarang main Dare. Selalunya aku memilih untuk main truth sahaja. Mungkin sebab aku suka mengenali orang yang aku baru kenal dengan lebih dekat. Seronoknya bila kita sebenarnya boleh saja bercakap bohong tapi selalunya kita memilih untuk berkata benar. Pelikkan? Dan kalau kita ada percubaan untuk menipu sekalipun, selalunya kawan-kawan kita boleh tahu yang kita sedang menipu. Ajaib juga lah. Melainkan pemain tu betul-betul pelakon hebat selalunya dia akan terselamat lah. Dan paling aku suka bila game ni kadang-kadang boleh buat kita gelak sama-sama, menangis sama-sama, bergaduh sama-sama dan melahirkan perasaan cinta juga sama-sama.

Ada juga kawan-kawan aku yang kata game ni tak best. Tak menguji minda. Tapi aku tak kisah. Bagi aku, ada perkara kadang-kadang yang kita tak tahu mengenai kawan atau pasangan kita akan kita tahu. Mungkin dari soalan-soalan kawan baik kita atau mungkin juga dari soalan pasangan kita sendiri. Kadang-kadang kita sendiri tak boleh nak jangka soalan-soalan tersebut. Lebih seronok bila kita habis saja main, kita tidak ada rasa sakit hati atau jadi lebih emosi. Sebaliknya kita menganggap mungkin begini saja cara yang paling berkesan untuk kita berkomunikasi dengan orang lain daripada kita simpan di dalam hati.

Tips nya, kalau nak main mulakan dengan soalan yang bangang-bangang dulu. Contohnya, Kau suka warna apa? Kau pernah bercinta dengan siapa? Kau dulu tomboy ke lesbian? Lebih kurang macam tu la. Lepas tu baru lah mula soalan-soalan yang lebih mendalam. Lagi best kalau dalam group korang tu ada pasangan yang baru-baru nak berputik ke, tak pun ada secret admirer yang memang dah lama tunggu jejaka/gadis idamannya ke, ataupun korang tak puas hati dengan kawan korang mungkin dengan cara macam ni je yang boleh membantu korang. Contohnya, dalam banyak-banyak lelaki kat bulatan ni, siapa yang paling u suka? Takpun, awak tau tak selama ni ada lelaki yang suka kat awak? Atau, kau ada tak rasa tak puas hati dengan aku tak selama kita berkawan ni?

Bestkan?? So.. selamat mencuba!!!

Friday, May 22, 2009

Launching di Finas dan Saloma Bistro

Di finas

Untuk apa?
Tayangan dan launching 3 budak Melayu. Saya lah pelakonnya. (bangga)

Perasaan?
Berdebar sangat bila kena duduk depan mengadap muka-muka wartawan. Senyum pun macam nak tak nak je..

Seronok ke?
Seronok! Sebab abah, mak dengan angah datang jugak!

Pengalaman?
Dapat rasa jadi ‘artis’ kejap. Terasa sangat menarik perasaan tu. Hahaha

Apa yang menarik?
Tengok pengarah bagi ucapan yang selamba dia je.

Lepas habis launching?
Kaki melecet! Teruk btol!
Di Saloma Bistro
Untuk apa?
Launching feature filem AMAN. Saya krew je.... (sha la la je...)

Perasaan?
Biasa-biasa je... (ambik hati sendiri)

Seronokke?
Aku jadi penyambut tetamu je kot tadi. Tapi ada rozita che wan. Terbaik ah!

Pengalaman
Artis salam aku tu! Ingat senang ke nak dapat! Susah kot!

Apa yang menarik?
Makanan kat situ sedap nak mampos!

Lepas habis launching?
Kaki aku melecet lagi. waaaaaa!!!!!!!

Sunday, May 17, 2009

Jawab Exam sampai 'L'ulus

Faliq kata,kalau ada kereta belakang yang nak potong kereta masa aku drive,aku kena buat apa.
Aku jawab, aku kena bagi laluan. So, aku kena ambik lorong ke kiri.
Faliq kata, Salah! Kalau ada kereta yang himpit kereta kau, kau maki je!

Boy kata, ni isyarat apa?
Aku jawab, Lintasan orang cacat lah.
Boy kata, Salah lah! Ni Faliq yang tengah melintas.
Mamu kata, kalau orang buta melintas kau kena buat apa?
Aku jawab, aku kena berhentikan kereta, bagi orang buta tu melintas.
Mamu kata, Tak payah berhenti. Kau langgar je!

Walau apa pun yang korang cakap, aku terima semua tu lepas aku dapat lesen P.
Dan walau apa pun yang korang cakap, aku tak peduli sebab aku dah LULUS exam!!
Muka tgh nervous. Tapi semua cover baik punyee...

p/s: tak sia-sia Angah belanja aku. Lihatlah dunia!! Haha

Friday, May 15, 2009

Cina 'Celup' Penuhi Hidup Saya

Nama dia Koh Joo Hin. Tapi nama glamour dia Koh. Kenapa? Tak percaya? Bila kawan-kawan aku jumpa mamat ni, aku selalu suruh diorang teka dia ni melayu ke cina. Tapi selalunya semua akan cakap yang dia ni melayu. Nak tahu sebab apa? Sebabnya, muka dia sebijik macam melayu dan bila dia cakap melayu, tak ada satu perkataan pun yang pelat. Dia kata sebab dari kecik dia dah bergaul rata-rata semuanya orang melayu. Dan kawan-kawan dia pun semua adalah dikalangan budak-budak melayu. Lagi satu, alasan dia sebab dia kata dia ni cina Kelantan. Dekat rumah pun dia tak cakap cina. Dengan family selalunya dia akan speaking. Jarang sekali cakap bahasa cina. Mak dia pun suka tengok drama-drama melayu. Mungkin sebab tu lah faktor-faktor yang menyebabkan dia dah biasa dengan persekitaran melayu.

Dari segi wanita pula, aku pernah tanya juga. Dia kata dia suka wanita melayu. Dan aku pernah tanya pada dia, kalau-kalau satu hari nanti dia memang sudah serius bercinta dengan wanita melayu, macamana pula dengan penerimaan family dia. Dia kata kat aku, kemungkinan besar susah. Samada wanita tu sanggup memilih agama nya atau dia tidak akan menjalinkan hubungan dengan wanita tersebut sehingga ke tahap yang serius. Faktor utama kerana mereka kuat berpegang dengan agama mereka.

Satu perkara yang menarik tentang dia adalah persahabatan. Aku dah lama kenal dia. Aku mula kenal dia daripada sekolah rendah lagi. Tapi, masuk darjah 3 dia pindah sekolah. Dan aku tak pernah jumpa dia sampailah aku tingkatan 5. Aku masuk olahraga dia pun masuk juga. Kebetulan dia nak kenal dengan aku. Padahal dia terlupa yang aku dah kenal dengan dia lama daripada dia darjah 2 lagi. Start daripada perkenalan aku dengan dia sampailah sekarang kami sangat banyak berkongsi macam-macam. Walaupun satu masa aku pernah jauhkan diri daripadanya tapi kami tetap bersahabat sehingga sekarang. Kerana bagi aku tidak ada sebab untuk aku menjauhkan diri daripadanya dan sekiranya aku berbuat begitu adalah kesilapan paling besar dalam hidup kerana kehilangan dia.

Kami sangat terbuka. Kami boleh berbicara apa sahaja. Aku boleh bertanya tentang agama nya dan dia juga begitu. Kadang-kadang ada perkara di dalam agama aku yang dia tidak setuju selalunya dia akan persoalkan kepada ku. Aku sangat suka bila ada kawan seperti dia kerana aku boleh jadi orang yang sangat terbuka bila berbicara tentang apa sahaja. Kadang-kadang dia tanya aku tentang puasa, solat, arak, hukum halal dan haram dan aku rasa selesa bila bersama dengannya. Dia selalu cakap yang aku adalah kawan baiknya. Dan dia tidak suka sekiranya aku tiba-tiba berubah menjadi aku yang dia tidak kenali lagi.

Untuk Koh, berkawan dengan u adalah perkara paling menarik dalam hidup i. Walaupun kita lain bangsa, tapi kita selalu hormat satu sama lain. U cakap u seorang yang memilih wanita. I tak rasa yang u memilih tapi u nak yang betul-betul boleh buat u bahagia untuk jangka masa yang panjang. Satu hari nanti, u akan jumpa. Wanita melayu atau cina... itu i tak pasti. =)

Wednesday, May 13, 2009

Taklimat Sepagi bersama Cik Ajune

Saya dan Shasha. Before taklimat.
Aku, shasha dengan bf shasha ke sekolah menengah Ijok hari ini. Kami kena beri taklimat pada budak-budak sekolah yang berminat untuk jadi pelakon tambahan bagi feature filem AMAN tak lama lagi. Aku dan shasha dah dapat kuasa ‘veto’ oleh en syahrul untuk mengambil alih taklimat tersebut. Ini kali kedua aku dan shasha ke sekolah tu. Tapi kali ini agak berlainan kerana aku harus beri taklimat kepada budak-budak sekolah tersebut.

Aku sempat pesan pada shasha sebelum masuk ke bilik yang penuh dengan puluhan pelajar yang tengah menunggu kehadiran kami. Aku pesan, “Asha, kalau budak-budak sekolah tu tanya kau macam-macam, kau jawab je dengan muka yang sangat-sangat happy. Macam kau betul-betul mengalu-alukan kedatangan diorang time shooting kita tu nanti tau.” Asha tergelak-gelak bila dengar aku cakap macam tu, tapi aku tahu dia faham maksud aku. Alah, kami pun pernah jadi macam diorang jugak dulu-dulu. Mungkin tak ada masalah sangat... kot?

Aku pun start lah bagi taklimat.

“Adik semua, AKAK....

Aku dengar ada budak lelaki kata, “Akak ke??”

Aku buat muka confius. Aku jawab. “Aah, Akak la. Saya tak kahwin lagi.”

Budak-budak semua menjerit gatal seolah-olah meraikan status aku yang masih tidak berkahwin sambil mata mereka menjeling-jeling ke arah cikgu disiplin yang duduk di sebelah aku. Cikgu itu pula, dengan rotan di tangan, buat-buat ambil rotan dan cuba tenangkan keadaan. Padahal malu lah tu dengan aku. Eeeuuuwww...

Aku mula bercakap balik.

“Adik-adik, nanti kita akan adakan shooting pada bla....bla....bla...bla... Kita provide makanan dan minuman bla...bla...bla..bla.... kalau ada ibu bapa yang berminat TOLONG lah bawa bersama..... bla...bla....bla...bla... hari sukan mesti ada ibu dan bapa kan... bla..bla..bla...bla... cakap dekat mak dengan bapa korang ada macam-macam....bla...bla...bla...bla....pakai baju macam hari sukan ye bla....bla...bla...bla.... ada banyak artis-artis yang best-best macam bla...bla...bla...bla... Ada soalan tak setakat ni?”

Semua senyap. Tak ada seorang pun yang angkat tangan.

Aku cakap. “Okay...sekarang semua boleh beratur bagi nama dekat kakak Shasha.Senang kami nak call korang semua.”

Diorang pun beratur. Lepas tu, ada sorang budak lelaki ni datang kat aku.

“Akak, kalau mak dengan bapak saya tak nak pergi, boleh tak?”

Aku rasa aku dah bagitahu detail tadi. Takpe...aku jawab.

Ada pulak sorang budak India datang kat aku.

“Aka...kalau saya tak boleh bawak itu mak dangan ama saya..tak apa ka?”

Aduh! Dia tanya lagi soalan yang sama. Aku jawab. Dengan senyuman selebar-lebarnya.
Datang pula budak perempuan sorang.

“Kak, saya rasa mak dengan abah saya tak dapat pegi lah kak. Camne ar kak?”

Aku pandang lama budak tu. Nak marah kang, dia tak nak join pulak shooting nanti. Aku senyum. Aku pun jawab lah soalan dia.

Dan soalan-soalan tu berlarutan sampailah aku keluar daripada sekolah tu. Sampai aku nak balik! Bagus sangat lah tu. Aku suruh shasha yang sabar kalau diorang bagi soalan macam-macam, tapi aku pulak yang diorang tanya macam-macam.

By the way...ini adalah experience yang sangat Best! Kalau aku sebaya dengan diorang pun, aku mungkin akan banyak tanya soalan jugak macam diorang kan? Shasha cakap, “Ni baru taklimat, dah banyak soalan ni Jun. Kau tunggu time shooting nanti macamana. Mampuslah kita!!!!”
jangan tgk depan. belakang banyak Melayu.hehe
'Kakak' Ajun memberi taklimat